Buongiorno! Welkom bij Caffé E Sensi!

Koffie: geschiedenis & achtergrond

Het bestaan van het meest gedronken drankje ter wereld hebben we mogelijkerwijs te danken aan Ethiopische geiten. Zodra deze beestjes de bladeren en bessen van de kif of koffe hadden gegeten werden zij buitengewoon levendig, zo ontdekten herders in het jaar 300. De gedachte dat de geiten hun energie uit de rode vruchten haalden, maakte hen erg nieuwsgierig. Al gauw gingen ze experimenteren, van Sudan tot in Jemen. Vanuit Jemen veroverde de koffie al snel de hele wereld. Tegenwoordig wordt koffie op de meeste continenten verbouwd.

Italie als koffieland
In de loop der jaren is Italië uitgegroeid tot hét koffieland ter wereld. In de zestiende eeuw kwam de eerste koffie via Venetië Europa binnen en in deze stad werd het allereerste koffiehuis opgericht. Vanuit hier werden bovendien grote hoeveelheden verhandeld met de rest van Europa. Maar het balletje ging pas echt rollen toen aan het einde van de negentiende eeuw de espressomachine werd uitgevonden. Al snel stond er een apparaat in elke Italiaanse koffiebar.

Robusta en Arabica
Grofweg is de koffieboon te verdelen in twee hoofdgroepen: De Arabicaboon en de Robustaboon. De Arabicaboon wordt beschouwd als de kwalitatief superieure boon. Arabicabonen zijn van nature meer aromatisch en hebben een milde en rinse (licht fris-zure) smaak. Arabica vormt ongeveer zeventig procent van de wereldproductie. De goedkopere Robustaboon heeft een volle, stevige smaak. Deze soort wordt met name gebruikt in melanges.